admin Nema komentara

IT Systems je objavio 11 verziju vrlo tražene aplikacije GEODET. Ova verzija između ostalih poboljšanja, donosi i novi modul za transformaciju koordinata između velikog broja koordinatnih sistema, te modul za računanje 7 transformacijskih parametara za transformaciju koordinata iz Gauss Krügerove projekcije u WGS84 koordinatni sistem. Velika novina je i mogućnost konverzije koordinata iz PENZD formata (nrp. dobivenog iz RTK snimanja sa GPS uređajima) u tahimetrijski zapisnik u xls ili mdt formatu.

Kreiranje i obrada zapisnika sa koordinatama tačaka ‘txt’ (PENZD format)

Zapisnici sa koordinatama tačaka u PENZD formatu u tekstualnim fajlama ‘txt’ se mogu dobiti na različite načine:

–            direktno iz GPS uređaja kao rezultat RTK snimanja,

–            exportom koordinata tačaka iz LandDevelopmenta ili AutoCada ili neke druge CAD aplikacije,

–            kao rezultat obrade aplikacijom Geodet

ili na bilo koji drugi način tako da se dobije lista sa koordinatama tačaka u PENZD formatu: P-tačka, E-istočno ili Y koordinata, N-sjeverno ili X koordinata, Z koordinata ili kota tačke, D-kod tačke ili opis tačke.

Ovako dobijen zapisnik može se direktno obrađivati u Geodetu (od verzije 11) ili se pak može konvertovati u MDT ili XLS tahimetrijski zapisnik. Ova konverzija omogućava da se ovako dobiven tahimetrijski zapisnik može se spojiti sa zapisnicima dobivenim sa snimanja totalnom stanicom, pa tek onda obraditi kao jedinstven zapisnik, što je vrlo korisno ako se za snimanje neke lokacije koristi kombinacija snimanja terena totalnom stanicom i GPS-om.


Računanje 7 transformacijskih parametara
Komanda ‘Računanje 7 transformacijskih parametara’ (CTRL+F3) omogućava automatsko sračunavanje 7 transformacijskih parametara (∆x, ∆y, ∆z, Rx, Ry, Rz, k) jednostavnim odabirom dvije xls fajle sa koordinatama u Gauss Krügerovoj projekciji na Besselovom elipsoidu i WGS84 koordinatnom sistemu (bilo prostorne XYZ ili geodetske Latituda-Longituda). Ove koordinate trebaju biti u formatu 25. obrasca u poretku YXZ ili XYZ. Potrebno je da u oba fajla egzistiraju minimalno tri iste stajne tačke tj. moraju imati ista imena tačaka.

Nakon odabira fajli, klikom na dugme „IZRAČUNAJ 7 TRANFORMACIJSKIH PARAMETARA“ program automatski sračunava svih 7 parametara. Iz ovih parametrara se može kreirati novi geodetski datum koji se kasnije može koristiti za transformacije koordinata u programu KOORTRANS koji je ugrađen u aplikaciju Geodet. Za kreiranje novog datuma potrebno je unijeti kod datuma (tri do pet znakova), opisni naziv datuma, a kod elipsoida BR je predefinisan i on se odnosi na elipsoid Bessel 1841.

MODUL KOORDTRANS – TRANSFORMACIJA KOORDINATA)

KORDTRANS modul omogućava konverziju geografskih koordinata između širokog spektra koordinatnih sistema, projekcija, mreža, datuma i Zemljinih gravitacijskih modela.

Korisničko sučelje KORDTRANS-a sastoji se primarno od jednog prozora. Za konverziju koordinata, odaberite koordinatni sistem i datum u kojem su koordinate definisane, unesite potrebne parametre, i unesite koordinate u gornjoj polovini prozora. Zatim odaberite koordinatni referentni okvir i datum u kojem želite da budu konvertovane koordinate i unesite odgovarajuće parametre u donju polovinu prozora. Možete konvertovati dodatni set koordinata samo ukucavenjm novih koordinata i klikom na dugme Konverzija: Gornji->Donji. Takođe, koordinatni referentni okvir, datum ili parametri se mogu promijeniti u bilo koje vrijeme. Takođe, možete obrnuti uloge ulaznih i izlaznih podataka korištenjem dugmeta “Konverzija: Donji ->Gornji”.

KORDTRANS se takođe može koristiti za efikasnu konverziju velikog broja koordinata zapisanih u tekstualnim fajla. Format fajli je vrlo jednostavana. Zaglavlje fajla u više linija definiše koordinatni sistem i datum koordinata koje su snimljene ispod u fajli. Zaglavlje uključuje i vrijednosti odgovarajućih parametara. Ispod zaglavlja, svaka linija sadrži set koordinata za jednu tačku razdvojenih zarezom i bar jednim razmakom iza zareza. Korištenjem KOORDTRANS sučelja za obradu fajli, možete odabrati postojeću fajlu sa koordinatama koje će se konvertovati. Zatim možete definisati koordinatni sistem i datum u koji želite da konvertujete postojeće koordinate, te odgovarajuće vrijednosti parametara. Na kraju, možete specificirati ime i lokaciju izlazne fajle koja se kreira. KORDTRANS će zatim automatski konvertovati sve koordinate iz ulazne fajle i zapisati konvertovane koordinate u izlaznu fajlu.